понедељак, 30. март 2009.

Stražilovski kup


Proteklog vikenda sam trčao na Stražilovski kup na Andrevlju, tradicionalno dvodnevno takmičenje sa WRE trkom.
Prvog dana je održana WRE trka na srednjim distancama. Dužina staze je bila 5.7km, vreme 43.28. Staza i nije bila toliko naporna koliko sam se nemoćno osećao. Od samog starta nisam mogao da promenim ritam ni u jednom delu trke, noge kao da su mi bile vezane za zemlju. Uz sve to kad dodam par tehničkih grešaka na trećoj,četvrtoj i sedmoj kontroli, bolje vreme i nisam mogao očekivati. Ali odavno se nisam tako odusevio kartom kao što je ova, odnosno poklapanjem trekinga i karte.
Drugog dana smo imali stazu dužine 9.3km. Krenuo sam mirno i sigurno do 10. kontrole, gde sam se spustio previše i nisam video račvanje jaruge, tako da sam izašao čak ispod 11. kontrole. Tu sam izgubio više od 2.3o min. Posle toga, na putu ka 15. kontroli, tri izohipse pre vrha brda sam odlučio da skrenem po izohipsi umesto da nastavim pravo i spustim se putem ka 15. kontroli. I još jedna tehnička greška pred 22.kontrolu. Prebacio sam fokus na karti sa vrha brda na put ispred kontrole, i otišao sam levim delom grebena. Napravio sam greške usled pada koncentracije i lošeg izbora varijanti, tako da imam oko 6min grešaka zbog loše taktike. Neke stvari se ipak vežbaju godinama. Na kraju oba dana sam bio osmi. Idemo dalje...

петак, 27. март 2009.

Stražilovski kup


Ovog vikenda naši drugari iz Sr.Karlovaca spremaju trku koja je već odavno prva WRE trka u sezoni u Srbiji. Takmičenje je dvodnevno (srednja WRE i duga), a s obzirom da Dragiša trenira samo po brdima možemo očekivati trku sa velikim usponima. Inače i teren je veoma strm na tom delu Fruške gore, pa ćemo videti šta su nam spremili. Vidimo se na Andrevlju!!!

недеља, 22. март 2009.

Đipša


Danas nas je vreme baš poslužilo, iako su najavljivali kišno i hladno vreme. Ne može biti lepši početak sezone, ali nažalost nije bilo mnogo ljudi. Iako sam se veče pre trke razmišljao da li da uopšte idem na trku, zbog kašlja i malaksalosti koji su posledica temperature, odlučio sam da u ide, makar sve ličilo na trening. Ali poznajem sebe i znao sam da neću moći da idem sa pola snage, već od početka na nož pa dokle izdržim. Problem mi je predstavljalo svako brdo iako mi je težište treninga trčanje uzbrdo. I već na trećoj kontroli osetio sam nesigurnost sa kartom i odnosima na njoj. Zbunjivalo me predstavljanje određenih detalja i reljefa na karti. Na 4. kontroli opet ista greška, prošao sam desno od nje pedesetak metara. I sve bi bilo u granicama manjih grešaka da nisam izabrao pogrešnu varijantu od 6.-7. kontrole i još sam i skrenuo u levu stranu. Tu sam već znao da neću imati dobro vreme i kola kreću nizbrdo. U nastavku trke par grešaka , pogotovo skretanje udesno na 9. i 10. kontroli. Do kraja je ostalo samo livadarenje na kojem se vreme ne može nadoknaditi. Ukupno 5. mesto iza Ugora, Dragiše,Vlade i Popa. Dao sam sve od sebe što pokazuje puls- max 190, prosek-181. Gorak ukus nezadovoljstva ostaje, ali to je ipak trenutni trkački maksimum koji mogu da izvučem. Ipak su mi pik u ovom delu sezone sledeće tri trke, gde ću ići odmorniji od treninga i nadam se zdrav.

среда, 18. март 2009.

Sneg i sunce

Za koji dan počinje sezona u Srbiji. U protekle tri nedelje sam trčao nekoliko trka iz punog ritma treninga, zato što sam pre toga pravio dužu pauzu, pa sam odlučio da trkama ulazim u formu. Danas sam posle duže vremena radio brz trening, odnosno deonice. Pošto sam promenio sistem treninga, deonice sam radio sa kartom a ne na stazi, kako bih simulirao uslove kao na trci. Vreme je bilo više nego čudno, malo sneg, malo sunčano. Ukupna dužina treninga bila je 15km, sa pet deonica od ukupno 5.8km. Pošto do sada nisam radio ovakve promene sa kartom, nadam se da će mi ovo postati praksa. Međutim, u većini slučajeva sam ograničenim radnim vremenom, pa dok dan ne postane duži, neću moći često da radim ovakve treninge.

недеља, 15. март 2009.

Spartacus open 2009



Kao poslednje pripremno takmičenje pred početak nove sezone, izabrao sam Spartacus i ispostavilo se da je to bio pun pogodak. Izmedju Lipice i Spartacusa, izabrao sam ovo drugo takmičenje zbog sličnosti sa prvim takmičenjima koja se održavaju kod nas na Fruškoj gori. Možda za naše trke pomalo čudno, ali imali smo dve duge distance od 10.8km i 9.8km.
Prvog dana sam krenuo prilično rezervisano pošto nisam dugo trčao na takvom terenu. Do 11. kontrole sam i pored toga imao dva minuta grešaka zbog lošeg izbora varijanti na 6. i 7. kontroli. A onda pravi kolaps. Napravio sam paralelnu grešku, zamenio sam dve uvale, izašao sa karte i izgubio 15 min. Teško je uopšte vratiti se u trku posle takvog pada koncentracije što se videlo na 12. kontroli, gde sam iz ne znam kog razloga krenuo preko brda. Kad sam video šta sam uradio bilo je kasno da se vraćam. Do kraja sam odradio trku ali sa gorkim ukusom razočaranja.
Drugog dana sam očekivao drugu pesmu, ali... Odmah nakon starta su mi noge toliko bile teške da sam jedva trčao. Tri nedelje treninga ipak nisu dovoljne za povratak u takmičarsku formu. Gurao sam trku sa dušom u nosu i sve tako do fatalne 11.kontrole na kojoj sam opet napravio grešku, iako sam bio iznad nje. U nastavku trke sam izgubio i kompas, ali me to nije toliko omelo koliko gubitak lupe koja mi je olakšavala trčanje na ovoj razmeri.
Moram istaći dobre trke koje su istrčali Dragiša i Ugor, dok je Pop potpuno podbacio drugog dana posle dobre trke prvog dana(rezultati).

недеља, 8. март 2009.

Avala


Odavno nisam imao vikend sa ovoliko trčanja sa kartom. Posle dve trke u petak i subotu, danas sam išao na trening trku na Avalu. Opet je kiša umešala svoje prste i padala je tokom celog treninga. Trčali smo po karti koja je crtana 2004.godine i na kojo su svi putevi iste kategorije, a otvorene delove u šumi neću ni pominjati koliko su zarasli. Vegetacija je na većini mesta za jedan stepen gušća, ali i pored toga napravili smo lepši trening nego da smo išli samo suvo trčanje.
Trening se sastojao iz dve staze od 4km i 6.8km. Staze su bile tehnički lake, ali je loše predstavljanje detalja dovelo do toga da napravim tri minuta greške na 9.kontroli, jer na dnu jaruge postoje još dva velika račvanja koja nisu predstvljena, pa sam mislio da sam previše desno, a livade pre nje i ne postoje. Druga staza je bila klasično njivarenje i probijanje kroz živicu. Iako je karta očajna, dobro je poslužila kao privikavanje na brdovite terene, kao priprema za Spring Spartacus 2009 sledećeg vikenda. Na kraju, 95 min orijentirnga i pretrčanih 13km nikako ne može da škodi.

субота, 7. март 2009.

MOC Kalemegdan


Drugog dana MOC turneje održana je sprint trka na Kalemegdanu. Tvrđava je odličan teren za sprint trke, ali je kompletan doživljaj pokvarila kiša koja je padala ceo dan. Tužna stvar u celoj priči je karta koja je na nekim delovima zbunjujuća, pogotovo kod prolaza kod treće kontrole i prema donjem gradu. Ali to je posao organizatora i kontrolora karte, koji naravno ne poznaju razliku između trčanja 4min/km i 10min/km. Na nekim delovima sam napravio greške koje su neoprostive u ovako kratkim trkama. na prelasku u donji grad, ka 5. kontroli morao sam do dna ići pločnikom i lagano, što se vidi na treku, zbog straha da ne povredim nogu. Od 7. ka 8. kontroli sam ušao u zidine, tako da sam i tu izgubio desetak sekundi. I na kraju, na putu ka 18.kontroli nisam video put koji vodi oko brda pa sam i tu izgubio dodatno vreme. Kada se sve sabere, drugo mesto nije ni razočaravajuće. Odlične dve trening trke u dva dana. Ima još dosta stvari na kojima treba da radim u narednom periodu, naročito kada je u pitanju brzinska izdržljivost i trčanje uzbrdo.

петак, 6. март 2009.

MOC peščara




Danas je na terenu u peščari održan prvi dan MOC turneje u Srbiji. Dan je konačno bio predivan za trčanje. Ali Srbija ne bi bila Srbija kada start ne bi kasnio. Mnogo je nezgodno kada startujete među prvima a startno vreme se ne zna. Zbog toga sam se na brzinu zagrevao desetak minuta i krenuo. I naravno, već kod prve kontrole greška, ali ne moja. Na mestu gde treba da stoji prva kontrola je bio stalak sa brojem kontrole koji se poklapa sa kartom, ali je kontrola bila postavljena nekih 30m od toga mesta. Ostali deo trke do 16. kontrole ne mogu reći da sam imao grešaka, osim što sam na nekim kontrolama morao čekati vozić takmičara da overe kontrole. Na 16. kontroli sam morao da obilazim mnogo neprohodnih delova što me koštalo možda i drugog mesta u ukupnom plasmanu. Na kraju, treće mesto i nije razočaranje s obzirom da još nisam ni počeo da ozbiljno treniram već je ovo period laganog vraćanja u ritam jakih treninga. Osetio sam na par mesta kako jednostavno nemam snage da promenim ritam, ali sezona još nije ni počela. Sutra me očekuje sprint na Kalemegdanu pa ću prvenstveno videti kako se snalazim na sprint kartama, pošto tačno znam koji su moji trkački limiti.

четвртак, 5. март 2009.

Kocka je bačena



Krećemo iz početka! Pošto sam odlučio da formu ove sezone podižem kroz trke, zbog toga što zbog povreda ne mogu da udjem u ritam brzih treninga, ovaj vikend ću maksimalno iskoristiti.Sutra počinje sezona trka u Srbiji sa trkom u okviru MOC turneje u peščari. Posle terena na Boroka kupu, teren u peščari čto se tiče vegetacije izgleda smešno, ali su zato peščane dine izazov, videćemo ko će se najbolje snaći. Preksutra je na programu sprint na Kalemegdanu, koja nimalo neće biti laka zbog ogromnih zidina i uspona koji nas očekuje,ali... U nedelju će se na Avali održati trening trka koja će mi koristiti za seriju brdskih trka, koju ću nastaviti, verovatno, na Spartacus kupu u Madjarskoj sledeći vikend. Ako se po jutru dan poznaje, sudeći po tome kako sam loše odradio pripremni period zbog niza povreda, biću srećan kad god istrčim neku trku ove sezone. Kocka je bačena, vidimo se na startu!

недеља, 1. март 2009.

Boroka kup



Ovog vikenda sam bio na Boroka kupu u Mađarskoj. Teren-prava ludnica, da čovek sedne i plače. U muškoj elitnoj kategoriji je prvog dana održana kvalifikaciona trka dužine 4.8km. Nažalost, i pored dobrog trčanja, overio sam pogrešnu kontrolu, napravio grešku od 5min i startovao prvi u finalu. U drugoj trci dužine 6.2km sam od početka krenuo agresivno do 13.kontrole gde pravim grešku od oko 5min i na 15. kontroli grešku od oko 5min. Naravno, to me je koštalo nekih 10 mesta u plasmanu.
Drugog dana smo imali 13.5k (112.04min) sa masovnim startom. Prvih nekoliko kontrola sam imao strašnih problema da uđem na kartu, dok sam kasnije napravio par grešaka što bi ukupno sa ovakvim trčanjem iznosilo nešto malo više od 10 min. Na stazi nigde nije bilo osveženja što je naravno uticalo na blagi pad koncentracije u drugom delu trke zbog dehidracije.
Sveukupno sam bio 9. što i nije loše s obzirom na pauzu od 3 nedelje zbog naprsnuća koščice u stopalu.Za ovakav teren definitivno treba dobra taktika trčanja i izbora varijanti i naravno trening na ovakvim terenima koje mi nemamo.