понедељак, 23. август 2010.

Samanjac ( iliti PLAZMA-neke stvari se nikada neće promeniti)

Prošlog vikenda sam shvatio koliko stvari mogu izgledati drugačije kada se gledaju sa iste pozicije.
Dugo sam čekao nedeljnu trku na strašnom Samanjcu(ovo strašan je zbog kamenja a ne zbog toga što je teren tehnički zahtevan kao što mnogi misle), a kao propratna pojava je bio subotnji sprint na Grzi, koji se bodovao za Kup Srbije.

Trka u subotu je bila kao i mnoge u Srbiji, taman da se upotpuni prazan dan i da se ljudi dobro izgrebu. Ne shvatam poentu ovakvih trka, ali pošto sam uzeo 100poena i obezbedio pobedu u Kupu Srbije sve im je oprošteno.

I dolazi nedelja. Start trke je sve bliži a ja sam skroz bio neispavan. Dozvolio sam sebi luxuz da dve noći provedem u džungli od grada - Jagodini, boraveći u kući između diskoteke i kafane. Dve noći bez sna su mnogo. Došao sam na start neispavan, nervozan i da nije bilo Prvenstvo i Samanjac, ne bih sigurno startovao, ovako... Imao sam prostu taktiku, ne pogrešiti i ići pravo koliko god je moguće, jer su mi noge bile kao kamenje teške. Krenuo sam bez ikakvog respekta prema terenu i maltene do 13.kontrole nisam imao nikakvih problema sa kartom. 13.konrola mi je dodala nekih 90sek vremena jer sam ubeđen da je nisko postavljena u odosu na teren, odnosno karta tu nije baš najsrećnija. Voleo bih da vidim trekove drugih trkača na tom mestu. Usput sam obilazio neke trkače iz svih kategorija i konačno trčao sam trku, bez šlepera. I kada sam već omirisao kraj napravio sam krug od oko 4min posle 24.kontrole. Izlazeći sa kontrole na 10sek sam bacio fokus sa karte i nisam mogao da se lociram sledeća 3min, koja su na kraju bila odlučujuća da izgubim prvo mesto na Prvenstvu. Kada sam se locirao i pogledao na sat bilo mi je jasno da je to veliko kucanje ali sam do kraja nastavio u istom ritmu. Pred kraj opet pravim još nekih 90sek greške i mirno ulazim u cilj, čuvši da sam drugi. Bilo mi je jasno i pre početka trke na niko drugi neće biti u konkurenciji osim nas dvojice, što se i ostvarilo, Ugor prvi, ja drugi. Mnogo dobra karta i teren, malo me iznenadilo sto nisu iskoristili centralni deo karte nego samo krajeve.
Ukupno na Južnom kučaju treće mesto, drugo mesto na Prvenstvu Srbije na dugim distancama.

I kako svaka priča ima poentu, i ova me je nečemu naučila. Nisam znao dosada da reprezentacija služi za čašćavanje, motivisanje, nagrađivanje i odmor. Naša reprezentacija koja će nastupiti na Balkanijadi je skup masnih šetača, šlepera, alkosa i planinara koje treba nagraditi učešćem u istoj, čast izuzecima. Pošto je moje shvatanje sporta drugačije, odnosno takvo da se reprezentativni dres mora zaslužiti radom i rezultatima, neću nastupati na Balkanijadi. Ove godine su reprezentaciju sastavljali humanisti, rekreativci i planinari pa je poenta za sve one koji žele da udju u istu da sledeće godine što manje treniraju, što ređe dolaze na trke, što češće se bude pijani i što manje gledaju kartu na trkama i biće sigurno u konkurenciji za Balkanijadu, a još i ako se lepo smeše možda ih pošalju i na WOC, EYOC ili JWOC. Samo me interesuje šta će biti ako ne osvoje 3.mesto u ukupnom plasmanu, hoće li članovi UO skupiti pare iz svojih džepova koje će potrošiti za neke na BOC-u i vratiti ih na račun Saveza zbog svojih odluka, ili iz moralnih razloga se povući ili će kao i do sada mirno gledati kako sport propada? Ovo je ipak sport, a oni svi zajedno imaju manje pretrčanih kilometara u životu nego ja godišnje, ali nažalost imaju pravo pogrešnog odlučivanja. Nazdravlje vam bilo. Ja sam svoje obavio, odradio sam kamp za džabe, zanemario svoje treninge zarad drugih, a onda je moje mišljenje, analiza i ja sam pomnoženo sa nulom.

Zato je srpski orijentiring kao PLAZMA-neke stvari se nikada neće promeniti.

10 коментара:

  1. Sta cemo sa novcem koji je na tebe potrosio Savez i omogucio ti da ipak imas letnji trening kamp, s obzirom na to da nisi usao u vojnu reprezentaciju Srbije za njihov kamp i odlazak u Norvesku na CISM? Hoces li ti da vratis novac potrosen za tvoje pansione, kad vec namerno oslabljujes reprezentaciju i odbijas ucesce u reprezentaciji za BOC?

    ОдговориИзбриши
  2. Pa u vojnu reprezentaciju nisam usao zato sto nisam trcao Prvenstvo Vojske zbog loma stopala pred Evropsko, a taj kamp sam posteno odradio. Sad kad nemas muda da se predstavis ko si necu vise ni da polemisem sa tobom. A reprezentaciju su verovatno pojacali ovi gore navedeni, smešan si i ti oni i oni koji su ih izabrali.

    ОдговориИзбриши
  3. Za sta si posteno odradio taj kamp - da bi ucestvovao na Prvenstvu Madjarske umesto na BOC-u dresu reprzentacije Srbije? Time si pokazao koliko ti je stalo do dresa Srbije i drzave u kojoj zivis i koja ti pruza egzistenciju. Da li stvarno mislis da smo svi moroni i da ne znamo da si trcao na Prvenstvu vojske na Kosmaju? Jednostavno su te izbacili iz kombinacije zbog zajebavanja svojih pedpostavljenih, a iskreno se nadam da ce i u Savezu naci snage da te zestoko kazne zbog odbijanja nastupa na Balkanijadi. Svojim ponasanjem zasluzio si jednu zestoku zabranu nastupa na svim zvanicnim trkama u Srbiji. Treba stati u kraj takvim siledzijama i krajnje nevaspitanim i vulgarnim ljudima kao sto si ti.

    ОдговориИзбриши
  4. Polomljene koscice,lose karte,diskoteka, kafana, stomacne tegobe, SARS, vanzemaljci, uvrnute dlacice, zavera velikih svetskih sila. Uvek je nesto, ali nikada nisi ti u pitanju jel da?

    ОдговориИзбриши
  5. Samo me pobedite vas dvojica i bice sve OK. Ja vas blog ne citam, a da trenirate znali bi kako to izgleda. Uz sve to ne smete ni ime da napisete.

    ОдговориИзбриши
  6. A u VS je moje radno mesto pilot a ne orijentirac, sanjaj o tome.

    ОдговориИзбриши
  7. Pa ne treniras ti jedini na ovoj planeti.

    ОдговориИзбриши
  8. Klub nije dobio zvanicni poziv za moj nastup u reprezentaciji tako da ja nisam ni mogao odbiti poziv ovo je samo nagadjanje sta bi bilo kad bi bilo,klub odlucuje gde cu ja trcati a ne ja

    ОдговориИзбриши
  9. Blazo junace mogu samo da te mrze ovi sto te ne vole samo napred.

    ОдговориИзбриши
  10. Blazo hrabro si usao u okrsaj sa Savezom,imaj na umu da Savez ne oprasta lako i da ume da kazni vrlo surovo,u svakom slucaju budi spreman i na to.pozdrav...

    ОдговориИзбриши